Home » Tipy a návody » Bydlení v japonském stylu

Bydlení v japonském stylu

V současnosti je na trhu velké množství stylů bydlení, které jsou moderní a nadčasové. Jedním z nich je také ten japonský. Přistoupit k němu lze dvěma způsoby, staře a nově. My vám oba tyto cesty představíme.

Původní design

První variantou japonského bydlení je klasika inspirovaná historií. Dřevěné prkenné podlahy pokryté rohožemi tatami, nízké čtvercové stoly a měkké podušky okolo. Spousta látkových dekorací na stěnách, malá jezírka v interiéru, posuvné dveře z rýžového papíru a obrovská okna. Kuchyně obsahuje plno misek, hůlek a v celé domácnosti není takřka žádná elektronika. Ano, takto dříve vypadala japonská obydlí. Ale v dnešní době už jich najdeme v takovém provedení jen značně málo.

Jak vypadají současné japonské příbytky?

Moderní styl japonského bydlení se opírá zejména o filozofii feng-shui. Obývat v takových prostorách je absolutní oáza pro duši, neboť zenový klid a lehkost jsou druhým jménem tohoto způsobů žití. Ruku v ruce s feng-shui jde minimalismus. Barevné ladění interiéru se opírá o světlé a zemité odstíny. Protože tu jde především o přirozený tok energie, prostory japonského bydlení bývají nadmíru prostorné. Tento trend se však děje jen u nás v Evropě a pak i dále na západ, neboť skutečné japonské domovy jsou mnohem menší. Jejich rozloha se počítá podle rohoží tatami, jež jsou typickou japonskou podlahovou krytinou. Jedna tatami má velikost 90 cm na 180 cm, ale podle regionu Japonska se velikost mírně liší.

Umění feng-shui

Jak už bylo zmíněno výše, stavebním kamenem moderního japonského vkusu bydlení je umění feng-shui. Základem je proudící energie, na které záleží štěstí a pohodlí obyvatel. Feng-shui se řídí mnoha zákonitostmi a určuje nejlepší pozici pro dané kusy nábytku. Například postel by měla mít čelo u stěny, avšak boky postele musí mít vedle sebe místo. Stejně tak nejsou vhodné postele s úložným prostorem, neboť pod takovou postelí nemůže volně proudit energie. Nohy ležící osoby by nikdy neměly mířit přímo ke dveřím. Je to z důvodu toho, že mrtví lidé se vždy nosí nohama napřed z místnosti. Pokud máte doma vlastní pracovnu, je vhodné sedět u stolu zády ke stěně a čelem do místnosti. Vaše finance a moc v podnikání posílí například obraz mohutného pohoří za vašimi zády. Pozor si dejte na obrazy vody v ložnici, které značí krádež nebo ztrátu majetku. Takto bychom ještě mohli pokračovat. Existuje mnoho zákonitostí, kterými se bydlení zařízené ve stylu Japonska řídí.

Minimalismus

Možná je to tím, že Japonci si ve svých malých příbytcích nemohou dovolit mít plno zbytečných věcí, avšak faktem zůstává, že Japonsko má ohromný podíl na rozvoji minimalismu ve světě. Podstatou je vlastnění pouze věcí, které milujete, přinášejí vám radost a často je používáte.

Naopak v domácnosti není místo pro věci nenáviděné, zapomenuté, zbytečné, rozbité nebo neužitečné. Veškeré takové věci byste měli vytřídit a někomu věnovat, nebo je zcela vyhodit. Tato pravidla se týkají oblečení, nádobí, elektroniky, knih, drobných rozmanitých předmětů, jimž se japonsky říká komono, ale i ložního prádla či nábytku. Ano, minimalismus se týká i počtu nábytku, neboť po vytřídění svých věcí zjistíte, že vlastně tolik úložných prostorů nepotřebujete. Obyvatelé domů či bytů v japonském rázu to dobře vědí, proto jsou jejich prostory vždy čisté, světlé a plné energie.

bydlení v japonském stylu

Prvky japonského bydlení

Jedním z prvků každé domácnosti je bezesporu stínění. Je nedílnou součástí každého domova stejně jako nábytek či doplňky. Říkáte si, jak elegantně zastínit dům v japonském stylu? Máte pravdu. Abyste nenarušili celkový dojem z interiéru, neměli byste si pořizovat jen tak něco.

posuvná japonská stěna se vzory

Naštěstí je tu japonská posuvná stěna, která má více než jen jedno využití. Je skvělým stínícím prostředkem, ale zároveň může sloužit jako optický oddělovač místnosti. Rázem tedy rozdělí pokoj na dva menší, což může být často velice výhodné, například máte-li přes noc návštěvu, která přespává v obývacím pokoji. Abyste ji ráno nevzbudili světlem z kuchyně, zkrátka jen zatáhnete posuvnou stěnu a problém je vyřešený. Mezi obrovské výhody japonských posuvných stěn patří velký výběr různých druhů látek, dále pak různé druhy ovládání, velmi tiché posouvání a originální krásné designy a vzory látek.

Chcete-li vědět o těchto krásných stínících prvcích více, určitě nám nezapomeňte napsat dotaz. Rádi vám zodpovíme veškeré dotazy a doporučí vám tu nejlepší možnost pro vás. Poptávka je nezávazná a zdarma.

Často hledáte

Venkovní a interiérové stínění představuje nejen designový prvek, ale také značnou úsporu.

Sdílejte na sociálních sítích

© Martin Knittich | ochrana osobních údajů | cookies

Vytvořil MD webdesign - tvoříme obchodně úspěšné weby

Top